Pup geboren met kromme poten.

 

Een verkeerde stand van de achterpoten komt meesstal voor bij de laatste of de op één na laatste pup, omdat zij de laatste in het geboortekanaal zijn; één pup links en één pup rechts in het geboortekanaal. Het kan ook voorkomen, wanneer de pups erg groot zijn en de moeder van nature weinig plaats heeft, bijvoorbeeld bij een korte, compacte hond.

Een pup met naar achter gekromde poten is geen aangeboren afwijking, die in het moederlichaam ontstaat. Het ontstaat namelijk wanneer een pup te lang verkeerd in het geboortekanaal ligt, met naar achteren gestrekte poten. Doordat de pup zolang met de poten in een verkeerde houding in het moederlichaam heeft gelegen, zijn ook de botten verdraaid. Na een bepaalde tijd, wordt door het groeien van de pups de ruimte in het geboortekanaal kleiner en kleiner en uiteindelijk wordt het voor de pups onmogelijk zich nog te draaien. In deze houding moeten ze dus blijven liggen tot aan de geboorte. De eerste pups, die geboren worden, hebben dus meer ruimte dan de laatste pups, die in het krappe gedeelte van het geboortekanaal liggen (bij de ribbenkast)

Wat te doen als de pups geboren zijn?

De pup zal natuurlijk gaan proberen om de poten neer te zetten, zoals het moet, om bij de tepels van moeder te komen om te gaan drinken. Door de natuurlijke (overlevings) drang om te eten, zal de pup zijn poten veelvuldig gebruiken, waardoor de pup zelf het verbeterproces op gang houdt. Daarnaast moeten de poten telkens, als ze naar achteren liggen, weer onder de buik gelegd worden. Dit moet gebeuren als de pup slaapt of drinkt. Door het herhaaldelijk onder de buik leggen van de poten worden de poten tot de juiste groeihouding gestimuleerd. Ook heel zachtjes masseren van de pootjes heeft veel effect. Dit moet wel echt op een hele zachte manier gebeuren; zachtjes aaien in de juiste richting is al voldoende. Normaal gesproken is na 3 dagen aal een verschrill en met 3 weken een grote verandering te zien en na 4 weken is de kromming veelal helemaal verdwenen.

Ervaringen van andere fokkers. . .

Connydreams Adventure is een Collie, die ook met naar achteren gekromde poten is geboren. Naast de kromme poten had deze pup ook nog eens een kruising van de achterpoten en een heupverdraaiing.

 

Na 3-4 weken was er bij hem niet veel meer van te zien. Inmiddels is hij 1,5 jaar en geröntgend door Dr. Koch in Oerzen. De uitslag van dit röntgenonderzoek is HD-vrij, een super heupwaarde. 

 

Adventure heeft tevens de titel Bundes Junghund Sieger 2008 op een tentoonstelling gehaald.

Een andere Collie fokster had ook een erg mooi nest, waarbij de laatste pups ook een verkeerde stand van de achterpoten hadden. De ervaringen van Connydreams heeft ook haar moed gegeven om deze pups groot te brengen en ook hier was er sprake van een ‘Happy End’!

Bij Bobtailnesten komt het ook vaker voor, maar zijn de eindresultaten ook top…

Shetan Bulls White Princess (American Bulldog) is ook geboren met gekromde poten.
Toen we dit zagen waren we zeer aangeslagen. Met behulp van internet zijn we gaan zoeken naar mogelijke oorzaken en kansen.
Zo zijn we bij het verhaal van Connydreams terecht gekomen.
De ervaring van Connydreams hebben we gebruikt om hoop op een goede afloop te hebben.
Deze hoop heeft een positief eindresultaat gekregen; White Princess heeft het nest verlaten met goede achterpoten. 

Bij deze willen wij Connydreams bedanken voor hun leuke contact, informatie en steun. We willen tevens Cees P. heel hartelijk danken voor zijn informatie, waarmee hij ons heel goed op weg geholpen heeft.

Met deze informatie willen ook wij  nu alle fokkers moed en hoop geven voor als u een keer zo’n pup heeft. Het is geen rasprobleem of aangeboren afwijking, maar een verkeerde houding in het geboortekanaal. Het kan bij alle rassen en kruisingen voorkomen.

Geeft u alstublieft de pup een kans, dan doet Moeder Natuur de rest…..

 

Princess bij de geborte / 1dag

 

met 3 dagen 

 

met 3 dagen 

 

met 14 dagen 

 

met 21 dagen 

 

met 28 dagen 

 

Princess is inmiddels al wat groter en leeft nu bij vrienden in huis, die er super blij mee zijn.  Als Princess volwassen is, wordt zij bij de DA geröntgend om te kijken of alles verder goed is met de achterpoten en de heupen.

 

Auteur Nancy Schwarzer

  

  Copyright © Website 2003-2012 Shetan Bulls

    Niets van deze webside , zowel text als foto's mag zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen

Overtreders maken zich strafbaar en worden gerechtelijk vervolgd.

Auteursrechte.