Neospora Caninum

 

De infectieziekte neosporosis wordt door  de eencellige "Neospora caninum" veroorzaakt bij  huisdieren en wilde dieren.

Meestal komt het voor bij  honden en kunnen ze leiden tot  een neurologische aandoening.
Die behoort tot de protozoa "Neosporosa caninum is wereldwijd verspreid en is vergelijkbaar met de verwekker van toxoplasmose.
Te onderscheiden zijn de twee ziekteverwekkers  morfologisch alleen door elektronenmicroscopie.

De belangrijkste gastheer voor Neospora is de hond.
Binnen drie dagen de ontlasting uitgescheiden eicellen, deze sporen zijn in de buitenwereld en zijn dus besmettelijk.

Intermediaire gastheer nemen over het  voedsel en water de eicellen op , die tot gevolg hefft dat ongeveer 0,1 mm grote Gewebszysten in het zenuwstelsel en soms in het spierweefsel zich ontwikkelen .
Uit deze weefsels cysten ontwikkelen tachyzoites en bradyzoites.
 

 

Honden raken besmet door de opname van ruwe dierlijke producten (vlees, hersenen, dierlijk afval), aas, uitwerpselen van wilde dieren en muizen .. etc..

En pups
kunnen al worden besmet via de moeder. Op de spijsvertering in de darm, zijn de cysten vrijgelaten en beginnen te vermenigvuldigen.
In het ruggenmerg, de alvleesklier, hersenen, skeletspieren, huid, lever en longen komen uit tachyzoites, terwijl cysten die alleen ontstaan ​​uit bradyzoites ontwikkelen alleen in het zenuwweefsel.
Binnen Europa is er een grote mate van infectie bij honden, maar roept de infectie is niet altijd een ziekte, maar is meestal onbekend, zonder klinische symptomen.

 

Om deze reden is het uiterst belangrijk om voorafgaand de fokkteven te testen op Neospora. Dit kan gedaan worden door middel van een bloedtest! Teven die een verhoogd titer hebben moet voor de  fok uitgesloten worden .
Terwijl ook reuen eran ziek kune worden , maar deze kune het niet doo r het dekken bv vedergeven , reuen kuen gerust dekken blijven .

Een directe besmetting van de ene naar de andere hond, volgens eerdere onderzoeksresultaten worden niet getoond.

Symptomen (niet op te treden in combinatie): meningitis, blindheid, gevoeligheid voor licht, angst, nervositeit, angst, hoofd tremoren, ataxie, verlamming , (lever ) hepatitis, longontsteking, huidinfecties, aanvallen vergelijkbaar met epilepsie, hoge koorts en symptomen die lijken op oververhitting.

Vanwege de diversiteit van de symptomen wordt Neospora vaak niet herkend door dierenartsen en de getroffen dieren worden verkeerd behandeld. Dus aub bij verdacht gelijk te reageren en uw dierenarts opzoeken !

Neospora is niet te genezen. Wel onder invloed van antibiotica de ziekte te dimen en deze zich langsamen veder ontwikeld.

 

Auteur Nancy Schwarzer

  Copyright Website 2003-2012 Shetan Bulls

    Niets van deze webside , zowel text als foto's mag zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen

Overtreders maken zich strafbaar en worden gerechtelijk vervolgd.

Auteursrechte.