Shetan Bulls Miss Asia

 

Warom wij een grote liefhebber en een kleine fokker zijn !!!

Omdat onze eigen honden een super gezond stabil karakter hebben .

Wij willen kwaliteit en geen kwantiteit.

Onze honden leven bij ons in het huis , het zijn geen kennel of bench honden .

Ons Dayna is ingezet als co- therapeut / therapiehond om met kinderen te werken.Dayna komt uit de 'Wishbone ' lijn , van de wishbone kennel Tod Allan Bell , de kennel is er niet meer want de eigenaar Tod Allan Bell  is  overleden. De " Wishbone-lijn"  is een zeer sterk gebouwde doog  atletische bulldog lijn, met een typisch sociaal karakter naar mens en dier. Dit maakt haar een perfecte gezins-en werk-hond . Deze honden hebben namelijk een engelen geduld, zijn van natuur uit  niet agressief en hebben een gouden hart. Staan altijd paraat om voor zijn baas in de bres te springen. Kinderen zullen in deze hond een vriend vinden . 

Hoewel het een kindervriend is, is het NOOIT verstandig om een hond (van welk ras dan ook) alleen te laten met een kind.
Het voor de hond vaak niet sociale gedrag van een kind hoeft hij niet altijd ďlijdzaamĒte ondergaan en als de grens voor de hond is bereikt zal hij ingrijpen,.

Het enige manier voor een hond om te waarschuwen is blaffen, grommen vaak nogmaals weglopen en dan corrigeren. En het enige waarmee een hond dit kan doen is zijn tanden, en aangezien het gezicht van een kind vaak op dezelfde hoogte zit dan de bek van de hond, kan de schade behoorlijk zijn.

De Amerikaanse Bulldog is algemeen niet zo'n grote hondenvriend door zijn dominante type (bij vreemde honden). Hij is niet zoals bijvoorbeeld een Spaniel die blij is om andere honden buiten te benaderen.
Ik zeg altijd: ' hij is niet een hondse hondenvriend, maar wel een zeer goede mensenvriend'.

De Amerikaanse Bulldog algemeen is een hond die niet direct bijvoorbeeld een andere hond aanvalt, maar zal een confrontatie ook zekkers niet uit de weg gaan.

Reuen hebben sterke aanleg tot dominantie tegenover andere reuen ( vole Reu met vole Reu loslopend samen leven functioneert niet , dit is grote kanz op oorlog in huis , gescheiden houden is een goede mogelijkheid om merdere reuen te hebben ) .

Het is en blijft een zeer sterk dominante ras, ze zijn geestelijk sterk. Teef met Teef samen in huis kan maar.... kan ook moiluk worde als de twee sterk in rangorde staan , beste combinatie is Reu en Teef in huis.  Een Teef is buiten wat makelijker met andere honden als reuen mar ook daar zijn er uitzonderingen bevoorbeeld : dominate teven  .

Sommige bullen moeten echt ook geen vreemde honden, alleen diegene die ze van jongs af aan kennen en ook daar kan het later botsen. Dat het ineens, zonder reden niet meer klikt als ze ouder worden. Maar er zijn ook reuen die andere honden negeren of geleert hebben om ze te negeren bij het passeren.

Een goede controle over uw hond is ongetwijfeld belangrijk , ook de rangorde en roedelijder is belangrijk .

 

Natuurlijk zijn er ook bulldoggen die in een roedel ( van meerdere honden)  leven (soms ook twee reuen samen, twee teven of zoals bij ons: vijf honden, waarvan twee reuen en drie teven, die samen loslopen in huis leven ) en waar het perfect werkt, maar dat ligt ook aan het leiderschap van de eigenaar.
 

Ook is niet elke Amerikaanse Bulldog zelfverzekerd. Sommigen zijn terughoudend of onzeker van gedrag , tegen over vremde mensen of dieren..
Maar het liefst zie ik ze stabiel, vrolijk en openstaand voor mensen, wat ook het meest voorkomende is . Maar hierin speelt naturlijk ook de socialisatie van de eigenaar een grote rol , aan de prikkels die aan de hond (pup fase ) gegeven worden.

Voor een verantwoordelijke eigenaar is de Amerikaanse bulldog een vriend voor het leven!
De Amerikaanse bulldog een hond die ook voor diverse doeleinden word gebruikt zoals
gezelschapshond, waakhond, veedrijver, showhond, wedstrijdhond in weightpullwedstrijden, en soms zelfs als reddingshond en  therapiehond.

Naast een goede gezinshond is het een echte werker.

 

De oorsprong van de Am. bulldog moeten we zoeken bij de Mastiffs (1121 v.chr.). Deze kwamen het eerst voor in Tibet. Zij stammen af van de Tibetaanse Wolf, die nu nog steeds in de bergen van Tibet en Noord- India voorkomt. Deze honden werden gebruikt om op gevaarlijke roofdieren zoals Tijgers, wilde zwijnen, panters en beren te jagen. Ze moesten in staat zijn om te vechten tegen deze dieren maar ze moesten ook de snelheid en de kracht van deze dieren kunnen evenaren.

De AssieriŽrs brachten rond 800 v.chr. Mastiffs naar India. Men neemt aan dat de mastiffs ongeveer 2000 jaar in het midden-oosten hebben vertoefd. Men heeft muurtekeningen gevonden in Egypte die zouden dateren van 3000 v.chr. . Alexander de Grote bracht meer Mastiffs in Griekenland rond 333 v.chr.

 

Griekenland was 700 jaar het centrum van de Mastiffs. Dit eindigde toen de Engelse mastiffsde boventoon begonnen te voeren. De Swingford Bandog zou men op uiterlijk en tem-perament het meest met de Assierisch/Griekse mastiff kunnen vergelijken.
De Mastiffs zijn vermoedelijk in de 6 de eeuw voor chr. het eerst Engeland binnen gekomen. Julius Ceasar was bij zijn inval in Engeland zo gefacineerd door deze honden dat hij er enkele mee nam. De kelten trainden deze honden immers om de paarden van de soldaten in de neus te bijten. Deze bulldogs lieten de neus van het paard pas los als de ruiter de grond bereikt had. Zelfs nu nog zal een goede bulldog, als hij een paard aanvalt, in de neus bijten. De Romeinen gebruikten de Engelse honden voor de gladiatoren spelen. Het feit is dat deze Engelse honden in staat waren om hyena's, wilde katten, stieren, wolven, beren,...., te doden. Deze honden waren in staat om de hals van een os te breken, en werden vervoerd in zware stalen kooien.

Vandaag zijn er nog steeds twee soorten mastiffs in ItaliŽ, de napoletaanse (Mastino) en de cane Corso. De cane Corso wordt nog steeds gebruikt door de boeren en ligt genetisch gezien heel dicht bij de Engelse Bulldog, pitbull en de Am. Bulldog.

Verscheidene eeuwen later werd er door nomaden (alanis) een niew type mastiff geintroduceerd in Europa. Deze honden kennen we nu nog als de "Alano Espagnol". Deze honden zijn vermoedelijk de dichste voorouder van de AM.bulldog, Am.Pitbull, Spanish Bulldog en Dogo Argentino. Pas vanaf de 16 de eeuw begon men te spreken over de bull-dog, butcher's dog, Alaunt. Deze honden hadden als taak het levende vee van de slagers bijeen te houden.
In de late middelleeuwen was bull-baiting voor de gewone mens een echte sport geworden. Bulldogs werden losgelaten op stieren en moesten deze trachten te overwinnen. Regelmatig werden de honden door de stier bij de hoorns gevat, soms werden de bulldogs zelfs de lucht ingeslingerd, er zijn afbeeldingen gevonden waarop mensen zeilen opspannen op de bulldogs op te vangen, een tikkelttje overdreven misschien, maar toch!!!!!≤Bull-running was nog bloediger en gevaarlijker, de stier werd dagenlang gepijnigd en opgesloten in het donker, en werd dan losgelaten in een open veld. Eens hij op snelheid was, werden de bulldogs losgelaten. Deze honden waren in staat om een stier in volle snelheid tegen de grond te halen.

Door de eeuwen heen ontstonden extreem harde honden, die voor niets of niemand opzij gingen. Old English bulldogs werden destijds gefokt op prestatie, het testen van deze honden gebeurde van tijd tot tijd dan ook op een gruwelijke manier. Zo zijn er verhalen over bulldogs die aan de neus van de stier hangen en zelfs nog niet loslaten, terwijl de eigenaar de hond opensnijdt en alle ingewanden eruit haalt. Vooral slagers waren erop uit om grenzen te verleggen, terwijl de hond zijn prooi vast had, werd de poot van het dier verwijderd. Bulldogs van die tijd lieten niet los ondanks de verminking en de pijn die ze moesten verdragen.

De moderne Ab is een combinatie van boxer gekruist met bulldog. De bulldog stamt af van de spanisch bulldog, spanish alaunt, mastiff. Over de bulldog zijn vele theoriŽn. In feite zijn stafford, pitbull en bulldog als we in het verleden kijken bijna ťťn en dezelfde hond. Het waren werkhonden die gebruikt werden om het wild bijeen te drijven, om op wild te jagen, gevechten in de pit, verdedigen van het landgoed, ...... .Oude prenten, afbeeldingen tonen honden met de uiterlijke kenmerken van deze verschillende rassen, het is pas wanneer men is beginnen fokken op type dat we kunnen beginnen namen geven aan deze honden. Je kan dus stellen dat zowel de stafford, pitbull, bulldog, Am. bulldog, spanish alaunt, presa canario, honderden jaren geleden BIJNA (verschillende types uiteraard!!!!!!) dezelfde kenmerken vertoonde.Door verschillende kruisingen en fokprogramma's op karakter onstonden zo de vele rassen die we vandaag kennen, en heeft elk ras zijn specifieke eigenschappen meegekregen.
De amerikaanse bulldog werd gebruikt als veedrijver en waakhond.

Foto:

Johnson's Mean Machine

Owned & Bred by : John D. Johnson

Foto:

Johnson's Incredible Hulk

Owned & Bred by :John D. Johnson

Dat de AB van tegenwoordig nog bestaat, is te danken aan de familie John D. Johnson / Georgia. Deze mensen fokken al generaties lang de AB in het huidige zware mollosser type.Daarom word het Bully- of klassieke type ook wel Johnson type genoemden werden overwegend gehouden als huis- of hofhond.

Allan Scott fokte lichtere ABīs met een langere snuit en een slanke, atletische bouw die een grotere conditie hadden. Deze lijn wordt zowel standaard- als Scotttype genoemd.Deze beide lijnen worden vandaag de dag nog steeds bij officiele shows apart gekeurd en beoordeeld en strijden de mensen nog steeds over wat het beste cq mooiste type is.

In het algemeen kun je wel zeggen dat de bullyīs wat zwaarder en rustiger zijn en de standaard types wat beweeglijker en heeben iets meer uithoudingsvermogen.

Het moet echter niet zo zijn, hoewel er bij de US Performance/Irondog shows meestal standaardbulldogs winnen, hebben daar ook al getrainde 60 kilo zware bullyīs de concurentie de angst voor verliezen geleerd.

Maar... over smaak valt niet te twisten. Op lichamelijk onderscheid zal ik hier niet ingaan, deze kun je lezen in de officiŽle rasstandaard.

We moeten natuurlijk niet de hybride (bully & standaard gekruist) vergeten, de nu meest geliefde lijn die bovenal een prachtige koptype heeft, maar niet apart gekeurd word.

Spijtig genoeg wordt de AB nog niet erkend door de FCI en daarom ook niet door de AKC(USA) erkend. De oorzaak daarvan zijn de verschillende rasstandaarden. Een schoonheidsshow kan met de huidige rasstandaard  niet uit de voeten na AKC kriteria. Maar als je ziet hoeveel schoonheidsrassen zich daardoor ontwikkeld hebben, moet het toch geen nadeel zijn voor de "werkhond" genaamd American Bulldog zijn. 

 

 Copyright © 2003 shetan bulls

 Niets van deze webside , zowel tekst als foto's mag zonder toestemming worden overgenomen