Ichthyosis

 


Ichthyosis bij de hond

Ichthyosis is een genetische huidziekte dat in vele honden rassen en bij mensen optreedt.

Al binnen de eerste 14 dagen na de geboorte kunnen de zieke pups meestal gedetecteerd worden . Hun huid is gerimpeld en schilferig. de pups doen er zeer vies uitzien , hoewel hun nestgenoten schoon lijken en goed onderhouden , de zieke pups ruiken zeer zoet onaangenaam. De ernst van de huid varieert van individu tot individu. Met de leeftijd, lijkt de huid ziekte in de meeste gevallen slechter te worden, hoewel gevallen bekend zijn waarin geen verslechtering opgetreden is .

De erover geÔnformeerde fokkers zullen de zieke aangetaste pups laten euthanaseren, zodra de tekenen van de aandoening zichbaar zijn in een nest.
Andere herkennen het probleem misschien niet en verkopen de aangetaste -zieke pups aan onwetende puppy kopers.


Het is een erfelijke ziekte (autosomaal recessief) die de huid (en soms de ogen) bij honden treft. Een ongeneeslijke aandoening waarbij er duidelijke verdikking van de buitenste laag van de huid en van de voetzolen zichtbaar is.Getroffen honden hebben een ruwe huid bedekt met een dikke laag vette vlokken of schubben die kleven aan de huid en het haar. Dit veroorzaakt verschillende gradaties van ongemak, pijn en jeuk. Van mild tot zeer ernstig. Het is niet te genezen en het is moeilijk en tijdrovend om te behandelen. Huid-wijzigingen (achteruitgang) zijn meestal onomkeerbaar. De bepaling van deze huidaandoening kan alleen worden gedaan door een biopsie, welke helaas niet altijd 100% uitsluitsel geven. Euthanasie is veel voorkomend, maar bij mildere vormen niet altijd noodzakelijk.


Meest getroffen rassen
Doberman Pinschers, Labrador Retrievers, Golden Retrievers , Ierse Setters, Rottweilers, Collies , Engelse Springer Spaniels, Cavalier King Charles Spaniel, Terriers: West Highland White Terrier, Jack Russell TerriŽr, Norfolk TerriŽr en Yorkshire Terrier , Amerikaanse Bulldogs.Symptomen

Alle pups met deze huidziekte zullen afwijkend zijn bij de geboorte.
(Buik ziet wat droog en is wat roder dan normaal).

Met 14 dagen na de geboorte zijn deze pups van de gezonde pups te onderschijden.

Huid begint te kraken en pellen bij ongeveer 2 tot 6 weken oud.
(Het probleem openbaart zich bijna altijd op deze leeftijd)

Omdat de schubben zich hechten aan de huid kunnen bacteriŽn en gisten zich in hoog tempo ontwikkelen, dit geeft de huid vaak een sterke geur en veroorzaakt ontstekingen aan de huid.

Tannish grijze schalen, die zijn dik en vettig, gewoonlijk over de gehele huid. ( niet altijd)

Er is vaak een ruwe textuur van de huid.

Grote hoeveelheden schilferige puin op het huidoppervlak.
Droge rode vlekken.

Harde keratine ophopingen op poten met als resultaat grotere, zwaardere dan poten dan normaal.( in ernstige gevallen) welke pijnlijk zijn met lopen

Letsels van de huid zijn meer prominent op plekken met minder haar.Behandeling

Omdat het niet kan worden genezen moet het worden behandeld om te symptomen te verminderen en het ongemak te beperken. Meestal zal uw dierenarts een speciale shampoo voorschrijven ( 1x per week Sebomild P van Virbac, voor losweken huidschilfers en vertragen van de versnelde aanmaak van de huidlaag en naar gelang de behoefte Malaseb van Virbac, ter genezing en/of voorkoming van gisten en bacteriŽn, die weer ontstekingen van de huid veroorzaken) Na het wassen naspoelen met water, gemengd met een beetje hydraterende olie of babyolie. Nooit rechtstreeks olie-achtige en vettige substanties op de huid smeren i.v.m. de aanwakkering van gisten en bacteriŽn.RetinoÔden zijn ook affectief. Raadpleeg uw dierenarts/dermatoloog voor de nieuwste aanbevelingen.

 

Behandeling bij lichte vorm Ichthyosis

Chineze kruiden (homeopatisch) van www.huisdierendokter.nl. Xie Tang , dat helpt goed.

Golden Retriever met lichte vorm van IchthyosisIchthyosis volgt een dominant-recessieve vererving.


Dat betekent dat er drie mogelijke genotypen zijn:


Ichthyosis Vrij ( 1:1 ) , waardoor het individu meer dan twee intacte genen heeft en  daarom alleen ook die kan doorgeven aan nakomelingen.

Ichthyosis Drager ( 1:2 ) , waardoor het individu een intact en een defect gen heeft. Het individu zelf is gezond en heeft geen symptomen.

Ichthyosis Lijder ( 2:2 ) , wat betekent dat het individu slechts twee defecte genen heeft , en daarom aangetast (ziek) is en kan somet ook de nakomelingen alleen defecte genen door geven .

 

Drager betekend alleen dat de hond het GEN draagt zonder ziekte uitbraak , dragers ontwikkelen geen Ichthyosis.
Uit de combinatie van drager en niet drager komen nooit zieken honden uit , er moete bijde ouderdieren drager zijn om aangetast (ziek) - lijder pups te hebben. Om te worden aangetast (lijder zijn), moet het dier 2 kopieŽn van het gen erven, 1 van elke ouder. Beide ouders moeten dus drager zijn.
 


Om de geboorte van zieke (aangetast )pups uit te sluiten is een paring vrij x vrij of drager x vrij.

Het beste advies is , lijders zekker van de fokk uit te sluiten .


Het volgende schema:

Vrij x Vrij = 100 % vrij

De kans op Dragers of Lijders wordt als volgt berekend

( percentage kan ook anders uitvallen bv minder of meer , dit is een pure kans berekening ) :

Drager x Vrij = 50% vrij, 50% drager

Drager x Drager = 25% vrij, 50% drager, 25% lijder

Lijder x Vrij = 100% drager

Lijder x Drager = 50% drager, 50% lijder

Lijder x Lijder = 100% lijder


Vroeger was een opsporen van dragers alleen zichtbar door een toevallige combinatie van twee dragers en dus in die moment de zieke puppies uitkwamen.

Een genetische test uit Pennsylvania maakt het mogelijk het genotype (mutatie) van de Amerikaanse Bulldog te bepaalen. Zo dat de combinaties Drager x Drager niet kune gebeuren en de geboorte van zieke pups zijn dus met 100% uitgesloten.

Iedere fokker is nu in zijn eigen plicht om de gehele fokdieren te testen voor zijn dekkingen , om de geboorte van zieke pups te voorkomen.


Daar wordt steds verschillend over gedacht en die verantwoordelijkheid zal iedere fokker voor zichzelf moeten nemen.

 

Let op :

De genetica kan in de loop van de tijd steeds nieuwe mutaties ontwikkelen, waardoor bij de ichthyosis een twee of deerde (of meerdere nieuw) Gen mutatie zich kunnen ontwikkelen.

 

Een Gentest is dus geen 100% zekerheid omdat er mutaties altijd eerst ontdekt en onderzoekt - wetenschappelijk moete worden , om dan een Gentest te verbeteren of op deze nieuwe mutatie te ontwikkelen .

 

​​De huidige test is alleen voor de eerste gen mutatie. Let op kan ook in een laboratorium een fout resultaat ontstaan , geen test is 100 prozent veilig.

 

Huidige testen op Vrij ,  Drager , Lijder Ichthyosis is  mogelijk via Bloed of Brush kit tester , deze kunt u aanvragen bij:

University of Pennsylvania

PennGen@vet.upenn.edu  of rajk@vet.upenn.edu

Urs Giger ,PD,Dr.med.vet.,MS,FVH

Dipl.ACVIM,ECVIM,& ECVCP

Charlotte Newton Sheppard Professor

Karthik Raj ,MS

Reearch Specialist

Prijs is rond de 75 dollar.