Hoofdtrilling (Shaking head syndroom) bij de Amerikaanse Bulldog

Het hoofdschudden / trillen is eigenlijk geen ziekte.

Natuurlijk schrikt in eerste instantie de eigenaar en denkt gelijk aan epilepsie, maar het mag absoluut NIET met epilepsie verwisseld worden.

Een AB met een hoofdtrilling, beweegt zijn kop in ontspande situaties (zit naast de tafel of in zijn mand of op de bank) en beweegt zijn hoofd in heel snelle kleine tikken van links naar rechts, lijkt op vibreren.

Hij is wel in een totaal bewustzijn, zodra hij door aanspreken of voer afgeleid wordt, gaat het trillen weg.

Begint de hond met de kop te trillen, kun je hem vrij snel af leiden, om de doorbloeding op gang te brengen. Zo zal het trillen meestal meteen stoppen.

Dit fenomeen volg ik sinds jaar een of 13 en ik zie dat het bij jonge honden in de leeftijd van 3 tot 9 maanden erder voorkomt -in de groiefase (ontwikkelingsfase  )  ,  meestal maar één a twee keer en daarna zal het niet zo snel meer voorkomen.

De Hoofdtrilling ook 'Head tremor of Shaking head syndrom  `genoemd , kan verschillende oorzaken hebben .

Het is een klein ongevaarlijke doorbloedingstoornis in de hersenen op die moment , deze stoornis word getriggerd door :

* Stress

* Vitamine B tekort ( bij vitamine b helpt nanaan voeren erg goed )

* Calcium of zout of zuiker gebrek

* Ontwikkeling - groie van het hersenen

* Spanning op ademhaling - zuurstof

Kann duus vaak ook te maken hebben met stress. Als je hond een tremor heeft, bedenk dan wat er bijvoorbeeld de dag ervoor gebeurd is. Was er misschien een stressvolle situatie?

Pups hebben nog wel in hun ontwikkelingsfase - stress , wij mensen bevinden het niet als stress meschrien maar een hond wel .
 
Voorbeeld :  Een van onze Shetan Bulls nakomelingen (1.5 jaar oud) is onlangs door een grote ruit gelopen waarbij hij een wond in zijn kop heeft opgelopen. Deze moest onder lichte narcose gehecht worden en de situatie was erg stressvol.
Toen de hechtingen er na 10 dagen uit moesten, kreeg hij 's avonds last van een aantal tremors.
(De hond heeft, toen hij 4 maanden oud was, ook een aantal tremors gehad, maar daarna niet meer).
 
Vitamine tekort is vrijwel uit te sluiten bij deze hond. De bazin heeft een dagboek bijgehouden waarin ze precies bijhield wanneer er gegeten, gedronken en geslapen werd. En wanneer de aanvallen kwamen. Ze heeft de hond toen Bach Rescue druppels gegeven. Na 36 uur had hij nog 3 aanvallen gehad en ze werden steeds zwakker en korter. Daarna heeft hij ze niet meer gehad, wat mij dus zegt dat de tremors te maken hadden met stress.
 
Bach Rescue druppels zijn te koop bij drogisterijen of reformzaken en ze verkopen een speciale versie voor kinderen (hier zit geen alcohol in). Je kunt de druppels bijvoorbeeld 4 x per dag (2 druppels) op bijvoorbeeld een klein stukje brood geven.
Meer info over Bach druppels vindt je op www.bachrescue.nl

Andere oorzaken :

Een hond kan ook gebrek aan vitamine B en mineralien hebben .

Het komt niet vaak voor, maar er zijn honden waarbij het vaker voorkomt deze hebben meschrien een vitamine B deficientie .

De vitamine B-deficiëntie leidt tot milde stoornissen in de bloedsomloop die kunnen leiden tot tremoren onder het hoofd,

eventueel kune deze honden de vitamine B slecht of / niet opslaan.

In deze gevallen helpt het gebruik van  vitamine B-complex  . Dit moet over een periode van tien dagen worden toegediend: om de twee dagen B complex  Bij Calcium niet meer als 2-3keer per week calcium .

Een vitamine B-complex injectie van de dierenarts is nog better of B12 siroop, in combinatie met calcium tabletten ( let op niet te veel calcium vanwege de harde poep /verstopping ) .

Wat erg goed helpt als huismiddel bij Vitamine B is  Banaan voeren  .

 

Bij honden met extreme problemen ( de uiterste gevallen ) kan een doorbloedingsmiddel helpen, zoals bijvoorbeeld Karsivan, maar dit moet wel met de dierenarts besproken worden.

Auteur Nancy Schwarzer

  Copyright © Website 2003-2012 Shetan Bulls

    Niets van deze webside , zowel text als foto's mag zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen

Overtreders maken zich strafbaar en worden gerechtelijk vervolgd.

Auteursrechte.