De dracht , de bevalling en nazorg bij de Amerikaanse Bulldog

Shetan Bulls Mac Hancock 20months old

 

 

De Dracht

De draagtijd  is tussen de 57 en 73 dagen , met een gemiddelde van 59-63 dagen bij de Amerikaanse Bulldog .

De versmelting van eicel en zaadcel vindt plaats in de eileider; 5-7 dagen later daalt de bevruchte eicel af in de baarmoeder, waar de innesteling van het embryo pas na 17-21 dagen plaats vindt.

De vruchten zijn over beide baarmoederhoornen gelijk verdeeld.

De vruchtblazen zijn vanaf 24 dagen duidelijk in de buik te voelen of met echografie zichtbaar te maken.

Op een röntgenfoto zijn de puppies pas vanaf 45 dagen met hun skeletten waarneembaar. röntgenfoto mag pas vanaf dag 57 gedaan worden in verband met de laatste ontwikkelings Phase , de ontwikkeling van de  longen van de pups.

Tot de 35ste dag van een embryo kan de moederhond deze nog reabsorberen – dit betekent, dat er b.v. met 24 dagen op de echo een zwagerschap te zien is en dat deze na de 24ste dag is verdwenen. Het embryo wordt tot op een heel klein propje na compleet gereabsorbeerd. Dit kan b.v. al gebeuren door stress , overgewicht , dragen van e-colibacterien bij de hond.

Vanaf dag 36 is deze gevaarlijke periode voorbij en het embryo kan niet meer gereabsorbeerd worden.

Vanaf dag 39 is de ontwikkeling van het embryo zeer snel. Nadat er een derde van de zwangerschap voorbij is, (in het 2/3 ) ontwikkelt zich pas de snuit van het embryo.

Het laatste ontwikkelingsstadium is na dag 55 – longontwikkeling etc. – en in dat stadium wordt ook het pigment vastgelegd. Er bestaan 2 kleuren melanine (pigment), deze zijn geel of zwart en bepalen de vachtkleur. De kleur van de hond bepaalt mede hoe nerveus een hond is. Rode harige honden zijn wat nerveuzere en onrustige honden.

Op dan 57-59 is de pup volledig gevormd. De geboorte kan tussen de 1 en 36 uur duren. Dit is afhankelijk van het ras , teef en het aantal pups.

Bij pups geboren tussen de 55 en 57 dagen spreken we van vroeggeboorten. De levensvatbaarheid ontstaat rond de 57-59e dag. Hoe groter de worp hoe korter de draagtijd, hoe kleiner de worp hoe langer de draagtijd.

Vanaf de zesde of zevende week van de dracht mag de hoeveelheid voer worden verhoogd van 100% (is de normale dagelijkse hoeveelheid) naar 150%. Dit betekent meestal dat de teef één maaltijd per dag meer krijgt. Het is aan te raden om het aantal maaltijden te verhogen en te spreiden. Dat is beter voor de drachtige hond. Na de bevalling moet de hoeveelheid voer, de eerste twee weken, nog op 150% blijven. Ook nu moet het voeren verdeeld worden over meerdere porties per dag, zodat er een constante aanvoer van voedingsstoffen is.

Vanaf de zevende week moet de teef gaan slapen in de ruimte, waar de werpkist staat. Zij kan dan gewoon in haar mand liggen. Vanaf de achtste week moet de teef in de werpkist gaan slapen. Het is aan te raden om in de zevende week kleden op/in de slaapplaats van de teef te leggen en deze in de achtste week in de werpkist te leggen. Zo creëer je een plekje dat voor de hond bekend is.

De werpkist hier is 120 lang en 120 breed met een hoogte van 70cm. In de kist zit een deurtje. Langs de wanden zitten op een hoogte van ongeveer 15 cm buizen ter voorkoming van het pletten van de pups. De pups kunnen onder de buizen door, maar moeder kan de pups niet dooddrukken tussen de wand en haar zelf. Ongeveer 80-90 cm boven de bodem van de kist hangt een infra-roodlamp van 250 watt (net als in de kippenstallingen). De temperatuur in de werpkist moet ongeveer 26-27 graden zijn. Om de temparatuur in de werpkist goed te regelen is het aan te raden om een dimmer te gebruiken voor de warmtelamp.

De maat is afhankelijk van de grootte van de hond. Bij de Amerikaanse Bulldog gebruik je een werpkist van 1.20 bij 1.20 meter. Werpkisten die groter zijn, verliezen hun functie. Het belangrijkste is namelijk dat de pups niet te ver van de moeder afdwalen. Op die manier houdt de moederhond haar kroost bij elkaar en krijgt ze rust. Als de werpkist te groot is en de pups daardoor weg kunnen, raakt de moederhond gestrest. De werpkist wordt alleen tijdens de babyfase gebruikt. Drie weken na de bevalling kan de werpkist open gezet worden om ruimte te maken. De werpkist kan ook weggehaald worden, waarna de pups in een puppyren kunnen. Een puppyren is ongeveer 2 bij 3 meter en geeft de pups de gelegenheid rond te lopen.

Het beste is een puppyren te maken in de woohnkamer 2 op 3 meter . 

 

De Bevalling

Werpkist ruimte 26,5 - 27 grade.

Voor de bevalling daalt de temperatuur een halve tot anderhalve graad en het dier gaat zich voorbereiden op de geboorte. De normale lichamstemperatur bij een hond is 37,5-38,5 °C. De teef zal weinig eten of soms helemaal niets, maar er zijn ook uitzonderingen; zoals onze Dayna, Chiccolina en Buffy, die vlak voor de bevalling gerust nog een hapje nemen. (maar dit is wel een beetje Bulldog eigen) Het komt ook voor dat de teef gaat braken en/of vaker poept en plast. Ze wordt onrustig en maakt graafbewegingen in het nest. Het is trouwens verstandig de teef al enkele weken voor de bevalling aan de werpruimte te laten wennen, waardoor ze tijdens het werpen iets rustig zal zijn.

De teef gaat rillen en kan trillende bewegingen maken bij het dalen van temperatuur. De oorzaak van deze verschijnselen is een calcium-tekort; dit is bij alle bevallende teven normaal. Wanneer de rillingen er zijn, is het het beste zo spoedig mogelijk het calcium gehalte aan te vullen. Dit kunt u of uw dierenarts doen door een onderhuidse injectie. De aanvulling gaat om ongeveer 5cc per 35 kilo lichaamsgewicht.

Tijdens de ontsluitingsfase verliest de teef slijm (lange plakkerige sliertjes van taai slijm) en wat vocht. De baarmoedermond wordt ontsloten. Deze fase duurt gemiddeld 12 uur, maar kan ook korter zijn. (onze ervaring is dat de geboorte binnen 6 uur, na de komst van de slijmprop, zal gaan beginnen)

Teven die voor de eerste keer werpen, worden vaak tijdens de uitdrijving van de eerste pup nerveus. De teef begint te hijgen. Ze weten niet precies wat ze moeten doen en de hulp van de eigenaar is in dit geval noodzakelijk. U moet zelf rustig en relax zijn . Zorg er ook voor dat uw handen schoon en steriel zijn.

De buik van de hond wordt keihard. De teven beginnen ook te persen; de ene wat opvallender dan de andere. Bij de geboorte van de eerste pup moet vaak langer geperst worden voordat de pup geboren wordt. Dit kan wel tot 15-20 minuten duren. De meeste pups worden in kopligging geboren, maar ook stuitligging is heel normaal bij de hond. De periode die verstrijkt tussen de geboorte van de verschillende pups is ongeveer 45-60 minuten. Maar wordt langer als de teef vermoeid raakt. Het komt echter ook voor dat de teef een uur of twee uur rust neemt en daarna weer verder gaat met werpen. Soms vallen ze even in slaap. Als ze niet persen mogen ze best een paar uurtjes slapen, maar bij voorkeur niet langer dan 3 uur.

 

Is de tijd tussen persweeën heel grot, kun je met de teef aan de riem (anders wil ze waarschijnlijk niet mee) in de tuin heen en weer lopen. Doordat de teef beweegt, komen de weeën goed op gang.
Neem wel een handdoek mee de tuin in voor het geval ze plotseling in de tuin begint te persen en er een pup uitglijdt. 
 

   

De placenta’s worden meestal direct met de pups afgedreven, waarna je de pup uit zijn vlies haalt. De moederhond kan dit ook doen, alleen is zij misschien een beetje opgewonden en gestresst. Daarom is het beter om het zelf te doen. Sommige honden krijgen het vlies niet open door de onderbijt.

   

De navelstreng voor zien van een klemmetje, daarna met een steriele schaar de streng doorknippen en de moederhond de placenta op laten eten. Je kan de teef ook zelf de navelstreng laten doorbijten, maar dan moet je wel goed opletten dat deze niet te kort wordt. De navelstreng moet enkele centimeters van de buik afgesloten worden met een navelklemmetje of met een schone draad afbinden. Er mag geen bloed meer door de navelstrengen lopen, want anders kan de pup bloed verliezen.

De navel moet ook direct na de geboorte voldoende ontsmet worden met jood omdat deze een ingangsweg kan vormen voor bacteriën.

Als dit gedaan is, moet je de pup met behulp van een slijm uitzuiger ( of met j eeigen mond ) de neusgaatjes en mond vrij zuigen.

Daarna moet de pup drooggewreven worden tot hij piept. Dit wordt gedaan om de pup op gang te brengen en het wrijven stimuleert zijn bloedomloop en ademhaling.

    

Als laatste moet de pup gewogen worden en daarna moet de pup gelijk aan de tepels bij moeder aangelegd worden.

De eerste melk is erg belangrijk voor de pasgeboren pups. Bij elke pup die geboren wordt, zal de teef de pup ook nog uitvoerig likken. Ook hiermee wordt de ademhaling gestimuleerd.

Laat de geboren pups lekker bij mama drinken, want dit activeert de baarmoeder om de volgende pup eruit te persen.

Na de bevalling is het belangrijk dat de dierenarts de hond controleert. Als er geconstateerd is dat er geen pupss meer in de baarmoeder aanwezig zijn, kann er een injectie Pyton Oxytocine 1cc worden toegediend door de DA. Dit doet de baarmoeder samentrekken (zorgt voor het verschonen) en het brengt de melkproductie goed op gang. Let op; Pyton in 1cc pas spuiten als de moeder volledig leeg is. Er mag geen pup meer aanwezig zijn, want anders kan deze er niet meer eruit en zal overlijden en de moederhond kan hierdoor vergiftigd raken.

(Volledig leeg : het kan door u zelf (afhangelijk van erfaring) goed aftasten controleert worden  of door een röntgefoto maken bij u DA  )

Tijdens de bevalling kun je karnemelk geven; dit is lekker fris en het geeft de moederhond energie en kracht.

 

De Keizersnede

Indien er zich geen weeën voordoen, zullen we via de buikwand moeten voelen of er nog pups in de baarmoeder aanwezig zijn. Indien er nog pups aanwezig zijn, dan kan vanuit u dierenartzt 0,4cc - 0,5cc (halve CC ) oxytocine worden ingespoten (opwekken weeën). Indien er na 45 minuten nog geen reactie is, is het verstandig om nog eens contact op te nemen met de dierenarts.                   

Als er wel duidelijk persweeën aanwezig zijn en er na 30 minuten nog geen pup geboren is, kunt u overgaan tot vaginaal toucheren. U desinfecteert de vulva en uw handen goed. Indien u in de vagina een pup voelt zitten, kunt u de persweeën versterken door de bovenzijde van de vaginawand te masseren. Eventueel kunt u ook de teef aan de voorzijde omhoog houden. Voelt u niets in de vagina, dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

Het beste is de keizersneden altijd onder locale verdoving te doen omdat dit een groot aantal voordelen heeft

bulletDe pups zijn direct "wakker" als ze geboren worden
bulletDe teef is direct wakker na de keizersnede en gaat zo gemakkelijker haar pups herkennen
bulletEr is geen enkel risico om in de "verdoving" te blijven.
bulletDe teef kan direct mee naar huis om haar pups te zogen.

 

LET OP verloop en nazorg

bulletDoor ondeskundig oxytocine (weeën opwekkend middel) gebruik bestaat de mogelijkheid dat er een scheur in de baarmoeder ontstaat.Let op , laat alleen u dierenartst Pyton gebruiken.
bulletDoor onvoorzichtig vaginaal toucheren bestaat de mogelijkheid van beschadiging van de vagina. Let op , gebruik iemand met kleine handen.
bullet Baarmoederontsteking kan voorkomen voor na een bevalling. Zeker als de hygiëne tijdens de bevalling niet optimaal was. Let daarom alstublieft goed op de HYGIENE!
bulletDoor achtergebleven placenta’s of pups kan ook een baarmoederontsteking ontstaan.
bulletEen ander vaak voorkomend probleem is de melkklierontsteking. Het is zeer belangrijk om de pups niet van de besmette melk te laten drinken en ze eventueel 24 uur geheel van de moeder te scheiden en de dierenarts te raadplegen. Goede Melk is mooi cremig van kleur en ruikt normaal.Harde melkklieren zijn ontstoken melkklieren en geven zure stinkende en giftige melk af. Het is belangrijk dat u in dit geval de pups ook direct gaat bijvoeren. Hiervoor zijn kunstmelkproducten, zoals Royal Canin of Mera Dog puppymelk in de handel. Naar mijn ervaring is Geitenmelk de beste moedermelk-vervanger. Deze kun je gewoon bij de supermarkt halen. Geitenmelk Kabrita . Het moet even opgewarmd worden, maar mag niet koken.

 

Pups zijn niet in staat hun thermoregulatie te regelen tot ze vier weken oud zijn.

Heel belangrijk is de thermoregulatie. De pup neemt de omgevingstemperatur aan. De huiverreflex ontstaat pas vanaf de zesde dag en dus zoeken ze een warmtebron in de omgevingbij de teef- en kruipen ze dicht op elkaar.! En ook voor een te hoge temperatuur. Bij 32° heefteen pup al snel moeilijkheden.

Een pup heeft de eerste dag een lichaamstemperatuur van 35°, iedere dag wordt deze wat hoger zodat hij op de zevende dag 37.5° wordt. De eerste dagen is een pup snel hypoterm d.w.z.onderkoeld. Deze hypotermie is een symptoom dat frequent optreedt bij onvoldoende moedermelk, te koude ruimte,enz.

Tijdens de geboorte en gedurende de eerste levensdagen moet de temperatuur in de ruimte,waarin de werpkist staat, 25°-27° C zijn.

Dichtbij de pups moet de temperatuur 30°-32° C bedragen. Deze temperatuur kan geleidelijk worden verlaagd tot 25° C op tien dagen en 18°-20° C op 25-30 dagen. Oppassen voor tocht! De luchtvochtigheid moet tussen de 55 en 65%liggen.

Elke pup moet tijdens de eerste uren van zijn leven zoveel mogelijk colostrum (eerste moedermelk) opnemen, omdat hierin de antistoffen zitten, die voor een passieve immuniteit (weerstand) zorgen.

De eerste drie weken van een pup is nog steds gevaarlijk , met 4 weken zijn pups stabiler .

Vanaf de leeftijd van vier weken is het belangrijk dat de pups ook dagelijks buiten komen voor de weerstand opbouw.

 

De Pups voeren

Gewoonlijk kunnen de pups onder normale condities gedurende de eerste drie  weken genoeg melk drinken bij de teef zodat bijvoederen niet nodig is als het om een gemiddeld nest van 7-8 pups gaat. De geboortegewichten van de pups moeten zich de eerste 10 dagen minimaal verdubbelen.

bulletIndien de pup pieperig blijft en de moeder niet voldoende melk geeft ga dan bijvoeren met puppymelk.

Na 14 - 18 dagen krijgen ze tartaar. Tartar is om het maag-darmstelsel met vertering en opname van voedingsstoffen te wenen. We beginnen met 10 gram elke avond.

Brokkenpap

Vanaf 21 - 25 dagen krijgen  pups eerst drie keer per dag om te wenen pap en erna 4x per dag . Deze pap bestaat uit DLG ( Dog Lovers Gold brokken of Royal Canin Maxi Babydog (of andre soort voer ) in opgewarmde geitenmelk inweken; even in de blender tot het een mooie gladde pap is.

of

Vers

Vanaf 21 - 25 dagen krijgen  pups eerst drie keer per dag om te wenen Puppymaling van Carnibest , dit kann ook met warm geitenmelk gemixt worden , en erna 4x per dag.

 

Verget niet de pup regelmatig om de twee weken te ontwormen met Dog Drontal Puppy (om de 5 dagen nageltjes knippen , in verband met het krabben aan de tepels) .

 

Brokken
Vanaf 5-6 weken kunt u beginnen met het aanbieden van brokjes aan de pups. Laat de brokken de eerste dagen wat zachter worden door de brokken te verweken met wat water.

of

Vers

Vanaf 5-6 weken kunt u beginnen met het aanbieden van geheel vers stukke bv kippendijen  of rund ribb met veel vlees of lamsribben met veel vlees zo kune ze de moite doen om het vlees er af te krijgen wel in combinatie met  gewoon KVV Carnibest , Barfmenu TinLo , Carnifarm etc zo dat ze echt alles binnen krijgen al s pup ..

 

In deze periode komen de kiezen door het slijmvlies tevoorschijn en vindt uw pup het lekker om ergens op te kunnen kauwen.

 

Zien en Hooren

Vanaf 10-14 dagen beginne  de pups hun oogjes te openen en gaan ook beginne met horen. (soms all met 7 dagen - de wolf met 7 dagen ).

 

Tanden

Bij de geboorte zijn de tanden van de puppies nog niet te zien ,want ze zitten nog onder het slijmvlies. De eerste elementen van het melkgebit komen 3 weken na de geboorte door het slijmvlies te voorschijn.

 

Het Logboek

Let op! De moederhond vanaf 7 weken dracht ook met Puppyvoer voeren.

 

auteur Nancy Schwarzer

 

  Copyright © Website 2003-2012 Shetan Bulls

    Niets van deze webside , zowel text als foto's mag zonder schriftelijke toestemming worden overgenomen

Overtreders maken zich strafbaar en worden gerechtelijk vervolgd.

Auteursrechte.